Octan tokoferolu

Octan tokoferolu właściwości

Jest to octan witaminy E – organiczny związek chemiczny, ester kwasu octowego i witaminy E (tokoferolu).

Zastosowanie związku jest bardzo szerokie. Witamina używana jest zarówno w medycynie jak i w kosmetyce. Tokoferol, podobnie zresztą jak witamina A, D oraz K rozpuszcza się w tłuszczach. Wchłanianie związku zwiększy jednoczesne spożywanie zdrowych tłuszczów.

Octan tokoferolu działanie i zastosowanie

  • działa antyoksydacyjnie
  • ma właściwości odmładzające struktury organizmu
  • łagodzi zmęczenie

Objawy niedoboru

zmęczenie, starzenie się i rogowacenia skóry, anemia, podatność na infekcje oraz problemy z kośćmi i zębami.

Octan tokoferolu występowanie

Bogate źródło to preparaty witaminowe, a także:olej słonecznikowy, olej sojowy, migdały, orzechy włoskie, masło oraz margaryna.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel